MEDEDELING

Belangrijke reisinformatie voor uw vakantie

Wat u moet weten voor vertrek

U gaat op vakantie! Een heerlijk vooruitzicht! Zorg ervoor dat u goed voorbereid bent want er zijn extra maatregelen genomen in verband met COVID-19. Deze pagina geeft u belangrijke informatie wat u moet weten én wat u moet doen voor vertrek. Zorg dat u aan de toegangseisen voldoet en de juiste documenten bij u heeft. Dit is uw eigen verantwoordelijkheid.

 

Check deze informatie meerdere keren voor uw vertrek voor zowel de heen- als de terugreis. Deze pagina wordt voortdurend bijgewerkt (laatste update: 28 oktober - 09.36 uur).

Belangrijk voor iedereen die gaat vliegen

Gezondheidsverklaring verplicht bij vertrek vanaf een Nederlandse luchthaven
Een gezondheidsverklaring is verplicht voor alle passagiers die vanaf, via of naar een Nederlandse luchthaven vliegen. Hiervoor hoeft u niet naar uw huisarts maar u moet via internet een formulier downloaden, invullen en meenemen naar de luchthaven:
> Gezondheidsverklaring
> Health Declaration Form (English)

> Déclaration sanitaire du voyageur (Français)

 

Let op: print het voldoende keren uit want het formulier moet voor de terugreis opnieuw ingevuld worden.

 

Naast dit formulier van de Nederlandse overheid, zijn er in andere landen zoals onder meer Kroatië, Italië, Spanje en Griekenland ook verplichte formulieren die u tijdig in moet vullen of een gezondheidstest die u moet laten doen. Check dit goed!

 

Mondkapjes verplicht
Op de luchthaven, tijdens het in- en uitstappen en aan boord in het vliegtuig zijn mondkapjes verplicht. Neem meerdere mondkapjes mee. Stop deze in uw handbagage (en niet onderin uw koffer...).

 

Informatie luchtvaartmaatschappij

Euronature werkt samen met betrouwbare partners zoals KLM, Transavia, TUI Fly en Brussels Airlines. Laat u vantevoren goed inlichten over wat u kunt verwachten van de luchtvaartmaatschappij waar u mee vliegt. De maatschappijen hebben allemaal extra gezondheidsmaatregelen genomen. De vliegtuigen worden vaker en grondiger gereinigd en de service aan boord is aangepast. Hier vindt u meer informatie:
> Website Transavia
> Website Brussels Airlines
> Website TUI Fly
> Filmpje van KLM

Gaat u naar Spanje, Mallorca of de Canarische Eilanden?

Reisbeperking vasteland Spanje/Mallorca

Vanwege de verhoogde besmettingsgraad heeft de Nederlandse overheid het reisadvies voor het vasteland van Spanje en Mallorca gewijzigd van geel naar oranje (alleen noodzakelijke reizen).De Belgische overheid heeft het vasteland van Spanje en Mallorca op rood gezet met uitzondering van de regio's Alicante en Valencia. Dit zijn oranje zones (reizen is mogelijk met een verhoogde waakzaamheid). 

 

Canarische Eilanden

Het oranje reisadvies voor de Canarische Eilanden wordt door de Nederlandse overheid per 28/10 gewijzigd naar geel (let op: veiligheidsrisico’s), daar geldt geen beperking meer voor. Let op: de lokale overheid van de Canarische eilanden bereidt regelgeving voor om een COVID-test verplicht te stellen voor toeristen. Deze zal waarschijnlijk in de komende twee weken gereed komen. Stel u voor vertrek op de hoogte via:

> Reisadviezen Nederlandse overheid

 

De Belgische overheid heeft alleen het eiland Tenerife op rood gezet.

 

Gezondheidsformulier (FCS Health Control Form)

Als u per vliegtuig naar Spanje gaat, dient iedereen, ook kinderen, voor vertrek een gezondheidsformulier (FCS Health Form) in te vullen van de Spaanse overheid. Dit moet ingevuld worden vanaf 48 uur (niet eerder) voor aankomst op de luchthaven in Spanje, Mallorca of de Canarische Eilanden.

Wanneer u op de beginpagina bent heeft u de mogelijkheid om de Spain Health Travel app te downloaden. Wij adviseren u om dit te doen en om vanaf de app de gevraagde gegevens in te vullen. Na het invullen van de gegevens ontvangt u een QR code die u op de luchthaven dient te tonen. 

> Naar het FCS Health Control Form

 

Dit formulier hoeft NIET ingevuld te worden als u met de auto naar Spanje gaat.

 

Gaat u naar Italië?

Reisbeperking Italië

Per 28/10 wijzigt de Nederlandse overheid het reisadvies naar oranje (alleen noodzakelijke reizen).

 

De Belgische overheid heeft een groot aantal regio's in Italië als rood aangemerkt. Check hier de actuele status:

> Reisadviezen Belgische overheid

 

Reizigers uit Nederland en België dienen vanaf 8/10 bij binnenkomst in Italië een negatieve coronatest te tonen. Deze mag op het moment van aankomst niet ouder zijn dan 72 uur. U kunt ook een coronatest doen bij aankomst op de luchthaven.

 

Alle passagiers die naar een Italiaanse luchthaven vliegen moeten een self-declaration formulier printen, invullen en meenemen naar de luchthaven.

> Self-declaration form

 

Extra informatie over handbagage (vliegtuig)
De Italiaanse overheid verbied grote stuks handbagage aan boord. Het is daarom verplicht om een groot stuk handbagage in te checken bij de check-in balie. Dit is uiteraard gratis. Uw handbagage wordt dan in het ruim vervoerd en kunt u ophalen bij de bagageband. Een kleiner stuk handbagagestuk (max 45 x 40 x 25 cm) past onder de stoel voor u en mag wel mee aan boord.

 

Gaat nu naar Grottamiranda en vliegt u op Bari of Brindisi in de regio Apulië (Puglia)? Iedereen die Apulië in reist dient van tevoren dit extra formulier in te vullen:

> https://www.sanita.puglia.it/web/pugliasalute/autosegnalazione-coronavirus

 

Het is verplicht om tijdens uw vakantie in Italië ten alle tijden een ingevuld formulier te kunnen tonen bij het gebruik van verschillende transportmiddelen of wanneer de politie hierom vraagt. Dit formulier is alleen in het Engels beschikbaar:

> Formulier

 

 

 

Gaat u naar Portugal?

Passenger Locator Form (PLF) voor Portugal

Iedereen die naar Portugal vliegt, moet een PLF-formulier invullen. Dit mag ook onderweg aan boord van het vliegtuig ingevuld worden.

> PLF formulier Portugal

 

De Nederlandse overheid heeft de regio Lissabon op oranje gezet sinds 15/9. Per 21/10 is daar de stad Porto bijgekomen.

 

De Belgische overheid heeft de regio's Algarve, Portugal Noord en Lissabon op rood gezet. Alentejo en Centro zijn oranje zones.

Gaat u naar Luxemburg?

De Nederlandse overheid wijzigt het reisadvies voor Luxemburg per 21/10 van geel naar oranje (alleen noodzakelijk reizen).

 

De Belgische overheid heeft Luxemburg aangemerkt als rode zone.

Vliegt u naar Curaçao met TUI Fly of KLM?

U moet een gezondheidstest (PCR-test) 72 tot 24 uur voor vertrek laten doen. Dit geldt voor iedereen, dus ook kinderen en baby's vanaf 0 jaar. Na afname van de test ontvangt u de volgende dag per e-mail de uitslag met een gezondheidsverklaring. Deze uitslag moet negatief zijn en deze verklaring dient u ook tijdens de reis te kunnen aantonen. De negatieve uitslag van de test moet u voor vertrek doorgeven via: https://edcardcuracao.com/.

 

Via HetHuisartsLab zoekt u een locatie bij u in de buurt voor het inloopspreekuur. Er zijn kosten verbonden aan deze test.
Hier leest u meer over deze test en over hoe u mogelijk de kosten kunt declareren:
> https://www.tui.nl/corona-maatregelen/pcr-test/

 

U dient een online arrival card (per persoon) vóór vertrek online aan te vragen via de website > https://edcardcuracao.com/ en neemt hiervan een uitdraai mee als bewijs. Door digitaal uw gegevens in te vullen staat u reeds geregistreerd bij de immigratiedienst.
Wanneer u vragen heeft over het invullen van de online arrival card dan raden wij aan om onderaan de pagina op de link ‘Contact us’ te klikken, daar staat een e-mailadres waar de vraag gesteld kan worden.

 

Verplichte reisverzekering voor Curaçao

Het is verplicht om een reisverzekering af te sluiten die medische kosten dekt.

 

Sinds 17/9 is er een avondklok van 23.00 uur tot 05.00 uur.

 

 

Gaat u naar België?

De Nederlandse overheid heeft het reisadvies voor heel België per 13/10 gewijzigd naar oranje (alleen noodzakelijke reizen) in verband met het toegenomen aantal besmettingen.

Gaat u naar Frankrijk / Corsica?

Reisbeperking Frankrijk/Corsica

De Nederlandse overheid heeft per 13/10 het reisadvies voor heel Frankrijk aangepast naar oranje (alleen noodzakelijk reizen).

 

Ook de Belgische overheid heeft geheel Frankrijk aangemerkt als rode zone.

 

Inmiddels zijn alle klanten die momenteel op deze bestemmingen zitten en de klanten die nog moeten vertrekken geïnformeerd.

 

Gaat u per vliegtuig naar Frankrijk?

Alle passagiers die naar een Franse luchthaven vliegen moeten een gezondheidsverklaring printen, invullen en meenemen naar de luchthaven.

> Download gezondheidsverklaring Frankrijk

 

Gaat u naar Corsica en maakt u gebruik van een overtocht via Corsica Ferries?

Het is verplicht een gezondheidsverklaring ingevuld mee te nemen. Deze kunt u hier vinden (alleen Franstalig):

> Gezondheidsformulier Corsica

Een uur voor vertrek sluit de registratie. Zorg ervoor dat u ruim vantevoren in de haven bent. Ook is in de haven een mondkapje verplicht.

 

Gaat u naar Griekenland?

PLF formulier voor Griekenland

Het is verplicht om voor vertrek dit PLF-formulier van de Griekse overheid in te vullen. Dit moet ingevuld zijn uiterlijk 24 uur voor aankomst in Griekenland. Na het invullen van de gegevens ontvangt u een QR code die u op de luchthaven of bij de grens dient te tonen (op uw telefoon of een print). Zonder QR code wordt u niet toegelaten in Griekenland en riskeert u een boete. De mail met de QR code ontvangt u doorgaans heel kort voor vertrek, meestal pas rond middernacht.

> Registratieformulier Griekenland

 

Let op: gebruik Chrome of Safari om het formulier in te vullen.

 

PCR-test

Vanaf 1 september 2020 geldt de verplichting voor reizigers vanuit Nederland niet meer om een negatieve coronatest (PCR-test) te overleggen, maar wel voor alle reizigers (vanaf 10 jaar) die vanaf een Belgische luchthaven vertrekken. Bent u woonachtig in België en vertrekt u vanaf een Nederlandse luchthaven, dan moet u ook een test laten doen. In deze gevallen moet u de uitslag van een negatieve coronatest (PCR-test) in het Engels en voorzien van de naam en paspoort of ID-kaart nummer van de passagier, laten zien. Vliegt u vanuit Duitsland dan hoeft u geen PCR-test te overleggen. Ook hier geldt uiteraard wel de verplichting een PLF-formulier in te vullen. Ook als u met de boot vanuit Italië komt, hoeft u GEEN PCR-test te overleggen, en dus alleen het PLF-formulier in te vullen.

U moet de PCR-test 72 tot 24 uur voor aankomst laten doen. Zorg ervoor dat u altijd 72 uur voor aankomst de test laat afnemen. Anders kan er geen garantie worden gegeven dat de uitslag op tijd binnen is.

 

Nederland: via HetHuisartsLab zoekt u een locatie bij u in de buurt voor het inloopspreekuur. Er zijn kosten verbonden aan deze test.

België: neem contact op met uw behandelend arts of klik hier voor meer informatie.

 

 

Gaat u naar Kroatië?

Iedereen die naar Kroatië gaat (zowel per vliegtuig als auto) dient van tevoren dit formulier in te vullen: https://entercroatia.mup.hr

Reisbeperking naar Kroatië per 21/7

Omdat de besmettingsgraad van COVID-19 in Kroatië is toegenomen heeft de Nederlandse overheid het reisadvies van Kroatië aangepast van geel naar oranje (alleen noodzakelijke reizen). Inmiddels zijn alle klanten geïnformeerd.

 

Let op: code oranje is alleen van toepassing als u in Nederland woonachtig bent. Voor klanten uit alle andere landen van Europa is de beperking voor Kroatië niet van toepassing. Voor deze landen is Kroatië wel een veilige bestemming.

 

Als u terugkeert uit Kroatië met de auto, dan kunt u wel door Slovenië reizen maar u moet binnen 12 uur dit land verlaten. Dit geldt ook voor de heenreis.

 

 

Gaat u naar Oostenrijk?

De Nederlandse overheid heeft het reisadvies voor een deel van Oostenrijk aangepast per 13/10. Het aantal besmettingen met het coronavirus is in de regio's Tirol (met de stad Innsbruck en de stad Schwaz), Vorarlberg en Nieder-Österreich (met de hoofdstad Wenen) toegenomen. Reis daar alleen heen als het noodzakelijk is. Voor deze regio’s en steden gelden de kleurcode ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen).Voor de andere delen van Oostenrijk waaronder Karinthië is het reisadvies geel (verhoogde waakzaamheid).

 

De Belgische overheid heeft het reisadvies van Oostenrijk op rood gezet met uitzondering van de regio's Karinthië en Styrië (oranje).

Extra informatie voor Belgische reizigers

Per 1 augustus is het verplicht om 48 uur voor vertrek naar België het Passenger Locator Form in te vullen. Na het invullen ontvangt u een QR-code die u nodig heeft om te mogen boarden in het land van vertrek. Deze maatregel is ingesteld door de Belgische overheid en geldt voor de terugreis. 

> Passenger Locator Form

 

Reisadviezen van de Belgische overheid

De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken beschikt over de meest actuele informatie inzake veiligheid en gezondheid op de verschillende bestemmingen. Voor het meest actuele reisadvies (met inbegrip van adviezen inzake veiligheid, lokale wetgeving en reisformaliteiten) kunt u de volgende website consulteren:

> https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

 

U kunt bovendien uw vakantie registreren. Voor meer informatie verwijzen wij u naar:

> https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Mondkapjesplicht in het buitenland

Check voor vertrek de ANWB Reiswijzer voor de actuele informatie over mondkapjes in uw vakantieland.

 

Voor Curaçao geldt dat een mondkapje verplicht is indien de social distance regels niet kunnen worden gerespecteerd.

 

 

Welke maatregelen kan ik verwachten op de naturistenbestemming?

Veel naturistische bestemmingen zijn landelijk gelegen, ruim opgezet en dus bij uitstek geschikt voor social distancing. Gezondheidsautoriteiten leggen voorschriften op aan alle accommodatiehouders waar zij zich verplicht aan moeten houden. Dit draagt bij aan de veiligheid van iedereen. Dit heeft onder meer betrekking op hygiëne, het vermijden van drukte en het houden van voldoende afstand. Er gelden specifieke processen voor aankomst, vertrek en verplaatsingen op het terrein om contact te beperken. Voor de accommodaties zijn reinigings- en desinfectieprotocollen opgesteld die uitgevoerd moeten worden volgens de voorschriften. Ter plaatse wordt u geïnformeerd over de genomen maatregelen.


Faciliteiten zijn in principe gewoon toegankelijk behalve wanneer het met hygiëne niet toelaatbaar is zoals bij massages. Op sportvelden is het raadzaam een eigen bal mee te nemen. Restaurants, zwembaden, sauna en stranden zijn toegankelijk waarbij iedereen de vereiste afstand van elkaar moet handhaven, ook als u in het zwembad ligt. Er is op dit moment geen enkel naturistenterrein dat een tijdslot hanteert voor het zwembad.

 

Maatregelen ter plaatse die u verder zou kunnen verwachten zijn onder meer deze:

 • Zwembaden, sanitairgebouwen en spafaciliteiten worden extra vaak gereinigd en gedesinfecteerd;
 • Ligbedden bij het zwembad worden gedurende het verblijf aan vaste personen of kamernummers toegewezen;
 • Meer ruimte tussen tafels in restaurants, op terrassen en tussen de ligbedden bij het zwembad;
 • Het eten wordt uitgedeeld in plaats van een ontbijt- of dinerbuffet;
 • Afhaalmaaltijden;
 • Er zijn terreinen die gezamenlijke diners aanbieden in aangepaste vorm: gescheiden tafels of er worden tafels tussengezet voor meer ruimte;
 • Restricties op het aantal personen in sanitairgebouwen, de receptie etc;
 • Eénrichtingsverkeer bij de receptie;
 • Personeel dat gezichtsmaskers en handschoenen draagt;
 • Er zijn hotels die ervoor zorgen dat kamers minimaal 24 uur niet bezet zijn alvorens er nieuwe gasten in komen;
 • Gebruik van ozon generatoren om de lucht te reinigen in accommodaties;
 • Verplicht gebruik van desinfecterende handgel;
 • Inchecken per e-mail zodat u bij aankomst niet naar de receptie hoeft;
 • Een temperatuurmeting bij aankomst.
 • Mondkapje kan verplicht zijn bij restaurant (niet aan tafel, wel bij verplaatsingen), bar, receptie of winkel. Neem dus mondkapjes mee op vakantie.
 • Reserveren verplicht voor de kidsclub
Het reisadvies van de bestemming waar ik verblijf is gewijzigd van geel naar oranje. Moet ik mijn vakantie nu afbreken?

In principe hoeft u niet halsoverkop naar huis. Vervroegd naar huis is alleen noodzakelijk indien dit wordt geadviseerd door de Nederlandse of lokale overheid. U kunt uw vakantie dus gewoon afmaken, wellicht met enige aanpassingen of uw vakantie omboeken naar een andere bestemming. Zo hebben wij bijvoorbeeld ook klanten die in Kroatië zaten omgeboekt naar een naturistencamping in Oostenrijk waar zij nu hun vakantie verder afmaken. Overleg ook met uw reisverzekering hierover.

Niet vergeten

Een pen

Mogelijk moet u extra formulieren invullen in het vliegtuig of op de luchthaven. Zorg ervoor dat u voor vertrek een pen in uw handbagage stopt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief
Contactgegevens

Kunnen wij u helpen?

ma-vr: 09:00 - 17:30 uur za: 09:00 - 14:00 uur
Stuur ons een e-mail