MEDEDELING

Belangrijke reisinformatie voor uw vakantie

Wat u moet weten voor vertrek

Op dit moment wordt reizen naar het buitenland afgeraden door de overheid. Bent u op de terugreis naar Nederland of België? Zorg ervoor dat u goed voorbereid bent want er zijn extra maatregelen genomen in verband met COVID-19. Deze pagina geeft u belangrijke informatie wat u moet weten én wat u moet doen voor vertrek. Zorg dat u aan de toegangseisen voldoet en de juiste documenten bij u heeft. Dit is uw eigen verantwoordelijkheid.

 

Check deze informatie meerdere keren voor uw vertrek. Deze pagina wordt voortdurend bijgewerkt (laatste update: 25 maart - 14.38 uur).

Belangrijk voor iedereen die gaat vliegen (heen- en terugreis)

Negatieve corona-test verplicht voor alle vliegreizen naar Nederland

Sinds 29 december 2020, 00.01 uur geldt voor alle reizigers van 13 jaar en ouder de extra verplichting dat zij een recente negatieve NAAT (PCR)-testverklaring moeten hebben om op een vliegtuig naar Nederland te kunnen stappen. De tijd tussen het moment van afname van de test en de aankomst in Nederland, mag maximaal 72 uur zijn. Een sneltest is niet toegestaan.

 

De negatieve testuitslag moet in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees of Nederlands zijn. Het document wordt op 5 punten gecontroleerd:

 • Type test: dit moet een moleculaire PCR-test zijn en een test op Sars-Cov-2/COVID-19. Een ander type test, inclusief een sneltest, is niet geldig;
 • Testresultaat: moet negatief (of niet gedetecteerd) zijn;
 • Voor- en achternaam: overeenkomstig met het paspoort;
 • Datum en tijd van afname van de test: De test is maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland;
 • Gegevens instituut of laboratorium dat de test afnam.

 

Vliegt u met Transavia, dan kunt u niet meer online inchecken voor de vlucht naar Nederland, maar alleen op de luchthaven zelf bij de balie in verband met controle van de documenten. Zorg dat u tijdig aanwezig bent!

 

Hier vindt u alle informatie op de website van de Rijksoverheid.

 

Gezondheidsverklaring verplicht bij vertrek vanaf, via of naar een Nederlandse luchthaven

Alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben. 
> Gezondheidsverklaring
> Health Declaration Form (English)

> Déclaration sanitaire du voyageur (Français)

Print dit formulier voldoende keren uit want voor de terugreis moet dit ook weer (opnieuw) ingevuld worden.

 

Sneltest verplicht als u uit een hoogrisicoland komt

Reizigers uit hoogrisicoland die naar Nederland vliegen, moeten (naast de negatieve NAAT (PCR)-testuitslag) ook in het bezit zijn van een negatieve sneltest-uitslag. De sneltest moet maximaal 4 uur voor het aan boord gaan van het vliegtuig zijn afgenomen.
> Meer informatie op de website van de Nederlandse overheid

 

De negatieve testuitslag moet in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans of Nederlands zijn. Het document wordt op 5 punten gecontroleerd:

 • Type test: dit moet een sneltest (antigeen, moleculair, NAAT, TMA of LAMP-test) of PCR-test zijn. Serologische testen voldoen niet;
 • Testresultaat: moet negatief (of niet gedetecteerd) zijn;
 • Voor- en achternaam: overeenkomstig met het paspoort;
 • Datum en tijd van afname van de test: de test is maximaal 4 uur oud bij het aan boord gaan van het vliegtuig of de ferry;
 • Gegevens instituut of laboratorium dat de test afnam.

 

De testuitslag mag zowel op papier als digitaal worden getoond.

 

NAAT-test vervangt PCR-test en sneltest

U mag ook een een NAAT (PCR)-testuitslag tonen. Die test vervangt dan de gewone PCR-test en de sneltest (antigeentest). U hoeft dus nog maar 1 negatieve testuitslag te laten zien. Een LAMP-test is een PCR-test met een snelle uitslag. U krijgt deze binnen 4 uur. 

Dit zijn de voorwaarden:

 • De NAAT-test is maximaal 12 uur oud voordat u aan boord gaat.
 • Type test: PCR, RT PCR, LAMP, TMA, mPOCT.
 • U heeft de uitslag.

 

Mondkapjes verplicht
Op de luchthaven, tijdens het in- en uitstappen en aan boord in het vliegtuig zijn mondkapjes verplicht. Neem meerdere mondkapjes mee. Stop deze in uw handbagage (en niet onderin uw koffer...).

 

Informatie luchtvaartmaatschappij

Euronature werkt samen met betrouwbare partners zoals KLM, Transavia en TUI Fly. Laat u vantevoren goed inlichten over wat u kunt verwachten van de luchtvaartmaatschappij waar u mee vliegt. De maatschappijen hebben allemaal extra gezondheidsmaatregelen genomen. De vliegtuigen worden vaker en grondiger gereinigd en de service aan boord is aangepast. Hier vindt u meer informatie:
> Website Transavia
> Website TUI Fly
> Filmpje van KLM

Belangrijke informatie Canarische Eilanden

Canarische Eilanden

Het gele reisadvies voor de Canarische Eilanden is door de Nederlandse overheid per 16/12 gewijzigd naar oranje (alleen noodzakelijke reizen). De Belgische overheid heeft alle niet essentiële reizen tot 19/04/21 verboden.

 

Verplichte coronatest heenreis

Alle reizigers vanaf 6 jaar met aankomst vanaf 23/11/20 moeten binnen 72 uur voor aankomst een PCR-test af laten nemen met een negatief testresultaat. Ook is een zogenaamde TMA-test toegestaan. Deze worden in Nederland echter weinig aangeboden. U ontvangt naast de testuitslag, bij een negatief resultaat, ook een afreisdocument en een Engelstalige gezondheidsverklaring die u mee moet nemen op reis. Het Engelstalige afreisdocument moet u ook aanvragen als u een test aanvraagt. Daarnaast stellen de leveranciers Test2Fly en HealthCheckCenter aanvullende eisen binnen welk tijdsbestek u de PCR-test moet laten afnemen. Bij Test2Fly is dit binnen 72-48 uur voor vertrek en HealthCheckCenter hanteert 72-65 uur voor vertrek.

 

Nederland: U kunt onder meer terecht bij HealthCheckCenter, Travel Clinic, PCRtest.nl, Coronalab, Travel Health Clinic en Test2Fly. Er zijn kosten verbonden aan deze test. Boekt u uw vakantie bij Euronature, dan ontvangt u 10% korting op een PCR-test via HealthCheckCenter:

> Lees meer over de PCR-test

 

België: neem contact op met uw behandelend arts of klik hier voor meer informatie.

 

Gezondheidsformulier (FCS Health Control Form)

Daarnaast heeft de Spaanse overheid het verplicht gesteld dat alle toeristen (ook kinderen) die de Canarische Eilanden betreden een FCS formulier dienen in te vullen. Dit moet per persoon ingevuld worden vanaf 48 uur (niet eerder) voor aankomst op de luchthaven. Via deze website kunt u de gezondheidsverklaring (FCS) invullen. Als de verklaring is ingevuld ontvangt u een QR-code, neem deze geprint of digitaal mee en houd deze gereed bij aankomst op de Canarische Eilanden. Let op! De uitslag van de PCR-test dient ook ingevuld te worden in het FCS formulier.

> Naar het FCS Health Control Form

 

Testlocaties Canarische Eilanden

Hieronder vindt u een overzicht van de testlocaties per eiland. De kosten van de PCR-test zijn voor eigen rekening.

 

Gran Canaria:

Hospiten Roca

C/ Buganvilla 1
35100 San Agustín

Tel: +34 928 73 03 62

E-mail: roca@hospiten.com

Website: https://hospiten.com/centros-y-hospitales/hospiten-roca 

 

Fuerteventura:

Gasten van Monte Marina kunnen zich laten testen bij de apotheek bij Monte Marina. Voor een afspraak moet u zich melden bij de receptie van Monte Marina.

 

Centro Médico Jandía

Centro Commercial Cosmo - Local 12-13
Avenida de Jandía, s/n
35625 Morro Jable

Tel. +34 928 54 15 43

E-mail: cenmed@step.es

Website: https://centro-medico-jandia.negocio.site/

 

CenMed

Calle Pedro y Guy Vandaele, n° 3

35660 Corralejo

Tel: +34 828 91 52 54

E-mail: corralejo@clinicascenmed.com

Website: https://www.clinicascenmed.com/our-clinics-fuerteventura/

 

Lanzarote

Clínica JMD

Calle México 10

35500 Arrecife

Tel: +34 928 81 67 25

E-mail: administracion@clinicajmd.com

Website: www.clinicajmd.com

 

Extra informatie voor Belgische reizigers

Om een essentiële reis te maken, moet u beschikken over een ingevulde verklaring op eer. U moet deze verklaring op eer steeds bij u hebben.

 

Per 1-8-2020 is het verplicht om 48 uur voor vertrek naar België het Passenger Locator Form in te vullen. Na het invullen ontvangt u een QR-code die u nodig heeft om te mogen boarden in het land van vertrek. Deze maatregel is ingesteld door de Belgische overheid en geldt voor de terugreis. 

> Passenger Locator Form

 

Reisadviezen van de Belgische overheid

De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken beschikt over de meest actuele informatie inzake veiligheid en gezondheid op de verschillende bestemmingen. Voor het meest actuele reisadvies (met inbegrip van adviezen inzake veiligheid, lokale wetgeving en reisformaliteiten) kunt u de volgende website consulteren:

> https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

 

U kunt bovendien uw vakantie registreren. Voor meer informatie verwijzen wij u naar:

> https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Mondkapjesplicht in het buitenland

Check voor vertrek de ANWB Reiswijzer voor de actuele informatie over mondkapjes in uw vakantieland.

 

Voor Curaçao geldt dat een mondkapje verplicht is in winkels en in het openbaar vervoer, maar ook indien de social distance regels niet kunnen worden gerespecteerd.

 

 

Welke maatregelen kan ik verwachten op de naturistenbestemming?

Veel naturistische bestemmingen zijn landelijk gelegen, ruim opgezet en dus bij uitstek geschikt voor social distancing. Gezondheidsautoriteiten leggen voorschriften op aan alle accommodatiehouders waar zij zich verplicht aan moeten houden. Dit draagt bij aan de veiligheid van iedereen. Dit heeft onder meer betrekking op hygiëne, het vermijden van drukte en het houden van voldoende afstand. Er gelden specifieke processen voor aankomst, vertrek en verplaatsingen op het terrein om contact te beperken. Voor de accommodaties zijn reinigings- en desinfectieprotocollen opgesteld die uitgevoerd moeten worden volgens de voorschriften. Ter plaatse wordt u geïnformeerd over de genomen maatregelen.


Faciliteiten zijn in principe gewoon toegankelijk behalve wanneer het met hygiëne niet toelaatbaar is zoals bij massages. Op sportvelden is het raadzaam een eigen bal mee te nemen. Restaurants, zwembaden, sauna en stranden zijn toegankelijk waarbij iedereen de vereiste afstand van elkaar moet handhaven, ook als u in het zwembad ligt.

 

Maatregelen ter plaatse die u verder zou kunnen verwachten zijn onder meer deze:

 • Zwembaden, sanitairgebouwen en spafaciliteiten worden extra vaak gereinigd en gedesinfecteerd;
 • Ligbedden bij het zwembad worden gedurende het verblijf aan vaste personen of kamernummers toegewezen;
 • Meer ruimte tussen tafels in restaurants, op terrassen en tussen de ligbedden bij het zwembad;
 • Het eten wordt uitgedeeld in plaats van een ontbijt- of dinerbuffet;
 • Afhaalmaaltijden;
 • Er zijn terreinen die gezamenlijke diners aanbieden in aangepaste vorm: gescheiden tafels of er worden tafels tussengezet voor meer ruimte;
 • Restricties op het aantal personen in sanitairgebouwen, de receptie etc;
 • Eénrichtingsverkeer bij de receptie;
 • Personeel dat gezichtsmaskers en handschoenen draagt;
 • Er zijn hotels die ervoor zorgen dat kamers minimaal 24 uur niet bezet zijn alvorens er nieuwe gasten in komen;
 • Gebruik van ozon generatoren om de lucht te reinigen in accommodaties;
 • Verplicht gebruik van desinfecterende handgel;
 • Inchecken per e-mail zodat u bij aankomst niet naar de receptie hoeft;
 • Een temperatuurmeting bij aankomst.
 • Mondkapje kan verplicht zijn bij restaurant (niet aan tafel, wel bij verplaatsingen), bar, receptie of winkel. Neem dus mondkapjes mee op vakantie.
 • Reserveren verplicht voor de kidsclub
Het reisadvies van de bestemming waar ik verblijf is gewijzigd van geel naar oranje. Moet ik mijn vakantie nu afbreken?

In principe hoeft u niet halsoverkop naar huis. Vervroegd naar huis is alleen noodzakelijk indien dit wordt geadviseerd door de Nederlandse of lokale overheid. U kunt uw vakantie dus gewoon afmaken, wellicht met enige aanpassingen of uw vakantie omboeken naar een andere bestemming. Zo hebben wij bijvoorbeeld ook klanten die afgelopen zomer in Kroatië zaten omgeboekt naar een naturistencamping in Oostenrijk waar zij hun vakantie verder konden afmaken. Overleg ook met uw reisverzekering hierover.

Niet vergeten

Een pen

Mogelijk moet u extra formulieren invullen in het vliegtuig of op de luchthaven. Zorg ervoor dat u voor vertrek een pen in uw handbagage stopt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief
Contactgegevens

Kunnen wij u helpen?

ma-vr: 09:00 - 17:30 uur za: 09:00 - 14:00 uur
Stuur ons een e-mail